Naleśniki wegańskie: bez jajek i mleka

2021-03-29
Naleśniki wegańskie: bez jajek i mleka
Autor: Shutterstock Doskonałe naleśniki bez jajek i bez mleka
łatwy
0 min
4

Naleśniki wegańskie można przygotować w szalenie prosty sposób. Najważniejsze to zastąpić jajka innym produktem równie dobrze wiążącym mąkę. Najlepsze w tej roli są zmielone płatki owsiane, które po napęcznieniu idealnie zwiążą całość. Najlepsze naleśniki są na mleku migdałowym, ale równie smaczne będą na sojowym. Można również przygotować naleśniki do wytrawnego nadzienia na wodzie mineralnej lub piwie (alkohol wyparuje w czasie smażenia). Takie naleśniki są idealne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, uczuleniem na białko jaja kurzego oraz białko krowiego mleka. 

SKŁADNIKI

  • 160 g mąki pszennej
  • 60 g płatków owsianych
  • 1½ szklanki mleka sojowego lub migdałowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać do mąki pszennej. Wymieszać obie mąki dodając proszek do pieczenia i sól.
  • Następnie dodać mleko roślinne i olej, wymieszać na jednolity płyn. Odstawić na 30 minut.
  • Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej