Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką

2020-12-07
Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką
Autor: Shutterstock Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką - prosta, pyszna, oryginalna.
łatwy
45 min
4

Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką ma bardzo wyrazisty smak, dlatego albo się j a bardzo lubi, albo od niej stroni. Ja należę do tej pierwszej grupy i zawsze, kiedy uda mi się kupić ośmiorniczki  dobrej cenie, przygotowuję tę sałatkę.

SKŁADNIKI

  • 400 g ośmiorniczek baby
  • 1 główka sałaty karbowanej
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki kaparów
  • 1/2 szklanki fasoli
  • 2 papryki zielone
  • 2 łyżki pietruszki posiekanej
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 6 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą fasolę zalej wodą i zostaw na noc.
  • Przygotuj marynatę, mieszając oliwę (1/2 szklanki), sok i skórkę z cytryny z ośmiorniczkami. Całość wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Następnego dnia usmaż ośmiorniczki, aż będą miękkie. Posól je i popieprz. 
  • Fasolę ugotuj do miękkości i odcedź.
  • Z papryki wydrąż gniazda i piecz je w piekarniku w temp. 220 st. C przez 15 minut.
  • Po ostudzeniu obierz je ze skórki i pokrój w paski. 
  • Cebulę pokrój w plasterki. Sałatę porwij na kawałki.
  • Wymieszaj wszystkie gotowe składniki i skrop je sokiem z limonki. Dodaj też oliwę z oliwek.