Angielska pasta cytrynowo-maślana do pieczywa

Angielska pasta cytrynowo-maślana do pieczywa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodka, kwaśna i aksamitna - taka jest angielska pasta cytrynowa. Świetna jako dodatek do świeżych bułeczek lub kruchych ciasteczek.

Składniki

  • 3 cytryny

  • 3 jajka

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku

  • Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Po osuszeniu zetrzeć z nich skórkę, zalać niedużą ilością wody i gotować 15 min.

  • Do ugotowanej skórki dodać wyciśnięty z cytryn sok, masło i miód.

  • Naczynie wstawić do większego garnka wypełnionego wrzątkiem i podgrzewać aż miód i masło się roztopią.

  • Gdy składniki się połączą dodać do nich roztrzepane jajka i cały czas mieszając podgrzewać jeszcze kilka minut.

  • Gdy pasta zgęstnieje, przelać ją do czystych słoików, szczelnie zamknąć i wystudzić. Po ostygnięciu trzymać w lodówce do 1 miesiąca.

Ocena: 1

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw