Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Masło miodowe: pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Masło miodowe to pyszne smarowidło do kanapek, tostów i naleśników. Szczególnie pyszne do gorących tostów i naleśników. Cudownie się topi i dodaje smaku nawet zwykłej bułce z opiekacza. Nie należy pomijać dodatku soli, bo podkreśla ona smak. Można za to wykorzystać solone masło i wtedy nie dodawać już soli. Masło miodowe to niebiański dodatek do pieczywa. 

Składniki

  • 100 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • 3 łyżki miodu

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło ubij mikserem elektrycznym, na lekką i puszystą masę.

  • Dodaj miód i sól; ubijaj dalej, aż otrzymasz gładką i lśniącą masę. W trakcie ubijania staraj się zeskrobać masę ze ścianek.

  • Przełóż do czystego, wyparzonego słoika z pokrywką. Zamknij.

  • Poza lodówką możesz przechowywać miodowe masło do 2 dni. W lodówce w szczelnym słoiku do 2 tygodni. Można również go zamrozić.

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw