Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

2021-03-29
Pasta z wędzonej  makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta z wędzonej makreli to zdrowy dodatek do pieczywa - z polecanych przez dietetyków ryb morskich
łatwy
10 min
4

Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 średnia wędzona makrela
  • 2 jaja
  • kilka gałązek szczypioru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makrelę oczyść z ości, przełóż do salaterki i rozdrobnij widelcem.
  • Jaja ugotuję na twardo, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do makreli dodaj jaja, drobno posiekany szczypior, sól i pieprz do smaku oraz majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby pasta po wymieszaniu odpowiadała twoim preferencjom.
  • Podawaj na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem - naszym zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.