Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów

2022-05-09
Pyszne pesto z mniszka lekarskiego i migdałów
Autor: Shutteratock Pyszne pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to doskonałe smarowidło do chleba
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Pesto z mniszka lekarskiego i migdałów to pożywna pasta do makaronów na ciepło lub do kanapek na zimno. Zdrowa porcja witamin i mikroelementów prosto z łąki. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ciasno upakowanych, pokrojonych liści mniszka lekarskiego, dobrze opłukanych i wysuszonych
  • 1 tuzin dużych liści bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka lekko prażonych migdałów lub orzechów laskowych lub orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy malaksera dodać liście mniszka i bazylii, czosnek, orzechy i oliwę. Zmiksować. 
  • Dodać parmezan, przyprawić solą i pieprzem. Ponownie zmiksować.
  • Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. W sumie będą potrzebne 3 słoiki o pojemności 0,25 l.
  • Przechowywać w lodówce. 
Lecznicze właściwości mniszka lekarskiego

Galeria: Pesto - 10 przepisów na kultowy sos do makaronu i nie tylko