Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba

2021-03-29
Zdrowa i prosta pasta warzywna do chleba
Autor: Shutterstock Pasta warzywna do chleba to znakomite smarowidło nie tylko dla wegetarian - świetnie komponuje się też z wędlinami lub serami.
łatwy
15 min
4

Prosta pasta warzywna do chleba to nie tylko świetny  dodatek  do pieczywa, ale też znakomite smarowidło do sera czy  wędlin - zasmakuje każdemu. Łatwa do przygotowania,  pełna witamin i  niedroga - czego chcieć więcej?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 małe cebulki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 6 kawałków suszonych pomidorów,
  • zioła i przyprawy: pęczek natki pietruszki, 6 listków świeżej bazylii, ulubione suszone zioła lub ich mieszanka, sól,
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją na 4-6 części. Cebulę obierać i pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać.
  • Wszystkie warzywa ułożyć na papierze do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby warzywa się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.
  • Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę zblendować. Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.