Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony! Pyszny i łatwy

2021-03-29
Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony! Łatwy przepis na panierowane udka
Autor: Shutterstock Pyszne udka kurczaka jak smażone
łatwy
15 min
4

Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony? Tak, to możliwe. Wszyscy uwielbiamy smażonego kurczaka. Co jednak zrobić, gdy zdrowie nie pozwala nam jeść smażonych udek? Możemy je upiec. Panierowane udka kurczaka z piekarnika są pyszne i tak łatwe do przygotowania. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8-10 sztuk udek z kurczaka ze skórą
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka papryki
  • 3 łyżeczki soli kuchennej
  • 2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220C.
  • Naczynie do pieczenia lub brytfannę posmaruj olejem.
  • Wymieszaj mąkę, paprykę, sól i pieprz w dużej, zamykanej na suwak torebce. Dodaj udka kurczaka - zamknij torbę i dobrze wstrząśnij, aż kawałki kurczaka będą pokryte mąką z przyprawami.
  • Wyjmij każdy kawałek kurczaka z torby i ułóż skórą do góry w przygotowanym naczyniu do pieczenia.
  • W razie potrzeby posyp dodatkowymi przyprawami.
  • Piecz 30-35 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i odwróć każdy kawałek kurczaka skórą do dołu - posyp większą ilością przypraw.
  • Piecz dodatkowe 30–35 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i przenieś kurczaka na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • W razie potrzeby posyp dodatkową solą.