Niesamowite udka kurczaka pieczone w miodzie i orzechach

2021-03-29
Udka kurczaka pieczone w miodzie i orzechach
Autor: Shutterstock Aromatyczne udka z chrupiącą skórka - nieco lepkie i bardzo pyszne
łatwy
20 min
4

Udka kurczaka marynowane, a potem pieczone w miodzie i orzechach są niesamowicie pyszne. Rumiane z wierzchu, soczyste w środku. Doskonałe mięso na każdą okazję. Można je podać na obiad lub imprezę, jako solidną przekąskę. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg udek kurczaka, z kością i skórą
  • 40 g masła klarowanego, stopionego
  • 40 g orzechów włoskich, obranych
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • oraz
  • 1 łyżka oleju do posmarowania naczynia do zapiekania
  • 20 g orzechów włoskich, grubo posiekanych, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy zmielić lub bardzo drobno posiekać, wymieszać ze stopionym masłem, miodem, solą, oregano, imbirem i pieprzem. To będzie nasza marynata do udek.
  • Udka polać marynatą, wymieszać i odstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki. Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia wieczorem.
  • Udka przełożyć do brytfanny posmarowanej olejem, okryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do środka.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 40-50 minut, następnie zdjąć folię, posypać orzechami i piec jeszcze 10-15 minut do zrumienienia.