Pieczony boczek nadziewany po włosku

Pieczony boczek nadziewany po włosku
Autor: Shutterstock Soczyste mięso smakuje aromatem włoskich przypraw
łatwy
30 min
4

Pieczony boczek po włosku nadziewany mielonym mięsem to pyszne danie obiadowe. Jeśli zostaną resztki z przyjemnością zjecie je na kanapce. Rozpływający się w ustach boczek pachnący włoskimi przyprawami dobry jest na każdą okazję. 

SKŁADNIKI

  • 2 kg boczku wieprzowego, ze skórą, bez kości
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki soli 
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 7 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sól zmiksować w malakserze razem ze wszystkimi przyprawami. 
  • Mięso mielone wymieszać z 1 łyżką mieszanki przypraw. Odstawić do lodówki.
  • Pozostałą mieszanką natrzeć boczek ze wszystkich stron. Pozostawić mięso na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. 
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C. 
  • Wnętrze boczku posmarować do połowy mielonymi mięsem. Ciasto zwinąć i związać bawełnianym sznurkiem. Przełożyć do brytfanny z rusztem. 
  • Mięso wstawić do piekarnika i piec 40 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 3,5 godziny. Po upływie tego czasu ponownie zwiększyć temperaturę do 200°C, wlać 0,5 szklanki wody na dno brytfanny i piec jeszcze 20 minut do ładnego zrumienienia skórki.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Wieprzowina na świąteczny obiad - 5 pomysłów na wykwintny obiad z wieprzowiny

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej