Pierś kurczaka pieczona z kukurydza i papryką: tani obiad 2 w 1

2021-03-29
Pierś kurczaka pieczona z kukurydza i papryką: tani obiad 2 w 1
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka pieczona z kukurydza z puszki i świeżą papryką to tani obiad 2 w 1. Oto pożywne soczyste piersi kurczaka i zdrowa porcja warzyw. Przygotowując tę potrawę sięgnijcie po warzywa w promocji. Dodajcie suszonych przypraw i cieszcie się smakiem dania w styl teksańsko-meksykańskiego pogranicza.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 puszki kukurydzy, odsączonej
  • 2 papryki, zielona i czerwona
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce 
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka naciąć w poprzek, nie przecinając do końca. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć.
  • Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
  • W naczyniu do pieczenia wymieszać odcedzoną kukurydzę, pokrojoną paprykę i cebulę oraz pomidory razem z sokiem. Dodać olej oraz  przyprawy i ponownie wymieszać. 
  • W warzywach zrobić tyle zagłębień, ile jest piersi kurczaka. W każde zagłębienie włożyć po filecie drobiowym.
  • Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
  • Podawać z ryżem.