Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym

2021-03-29
Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym
Autor: Shutterstock Soczyste mięso i porywający sos
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka pieczona z ostrym sosem paprykowym dedykowana jest dorosłym smakoszom. Wszystkim tym którzy lubią pikantne potrawy. Aromatyczny sos porwie wasze kubki smakowe wprost do kulinarnego raju. Soczyste mięso i genialny sos, jedzenie które syci i rozgrzewa. Najlepszy przepis na poprawę nastroju. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 200 ml ajvaru lub innego przecieru z papryki
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 papryki czerwone, drobno posiekane
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki suszonej lub tyle ile lubicie
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka naciąć w poprzek, robiąc 3-4 nacięcia. Skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Odstawić. 
  • Rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać drobno posiekaną paprykę i dusić, aż zmięknie.
  • Dodać ajvar i sos pomidorowy, smażyć 3-5 minut. Przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem. 
  • Pierś ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. 
  • Nacięcia wypełnić gorącym sosem, resztę sosu wylać obok.
  • Wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut w temperaturze 190°C.
  • Podawać z frytkami lub ryżem.