Soczysta pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi: łatwy przepis na obfity obiad
2020-11-24
łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi to przepyszny przepis na rodzinny obiad. Pomidory w otoczeniu śliwek, rodzynek i plasterków cytryny nabierają słodyczy. Sos który powstanie wypada jedynie wytrzeć pajdą chleba, to takie pyszne!
SKŁADNIKI
- 800-900 g filetu z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 250-300 g pomidorów śliwkowych
- 6 świeżych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich
- 1 mała cytryna pokrojona na plasterki
- 6 ząbków czosnku, rozgniecionych płazem noża
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2 łyżeczki soli
- 1 bochenek chleba do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Skropić 1 łyżką oliwy lub oleju. Odstawić na 20 minut.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidory, śliwki, rodzynki i plasterki cytryny. Dodać sól, czosnek, tymianek, oliwę i ocet. Wymieszać tak, aby tłuszcz pokrył wszystkie warzywa i owoce.
- W warzywach zrobić zagłębienie i ułożyć piersi kurczaka.
- Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut.
- Podawać ze świeżym chlebem ze zbóż mieszanych lub białym.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.