Soczysta pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi: łatwy przepis na obfity obiad

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi
Autor: Shutterstock Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie z pieczonych pomidorów śliwkowych
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi to przepyszny przepis na rodzinny obiad. Pomidory w otoczeniu śliwek, rodzynek i plasterków cytryny nabierają słodyczy. Sos który powstanie wypada jedynie wytrzeć pajdą chleba, to takie pyszne! 

SKŁADNIKI

  • 800-900 g filetu z piersi kurczaka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 250-300 g pomidorów śliwkowych
  • 6 świeżych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich
  • 1 mała cytryna pokrojona na plasterki
  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych płazem noża
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 bochenek chleba do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Skropić 1 łyżką oliwy lub oleju. Odstawić na 20 minut. 
  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidory, śliwki, rodzynki i plasterki cytryny. Dodać sól, czosnek, tymianek, oliwę i ocet. Wymieszać tak, aby tłuszcz pokrył wszystkie warzywa i owoce. 
  • W warzywach zrobić zagłębienie i ułożyć piersi kurczaka.
  • Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut. 
  • Podawać ze świeżym chlebem ze zbóż mieszanych lub białym. 
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej