Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu, czyli przepis na pieprzną szynkę

Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu
Autor: Shutterstock Pieprzna szynka to znakomite mięso na obiad lub wędlina na kanapki.
łatwy
60 min
4

Przepis na pieprzną szynkę dostałam od kuzynki, która piecze ją regularnie, po tym jak spróbowała mojej, delikatnej i łagodnej w smaku szynki. W porównaniu z moją jej szynka ma moc, ale okazało się, że u nas w domu również zyskała zagorzałych zwolenników. Szynka pieczona z trzema rodzajami pieprzu jest wyrazista i intensywna. 

Zobacz wideo o szynce, klejnocie odświętnego stołu polskiego:

SKŁADNIKI

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 szczypta mielonego pieprzu cayenne
  • 1 szklanka piwa
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • mięso delikatnie rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Zawinąć folią i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
  • Zamarynowaną szybkę obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron, po czym przełożyć do naczynia do pieczenia.
  • Na reszcie tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i wyłożyć ją na mięso. Skropić je piwem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
  • Po ok 20 minutach pieczenia wyłożyć na mięso marynowany, zielony pieprz. Podlać piwem i piec jeszcze ok 60 min. pod przykryciem.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej