Udka kurczaka z blachy: przepis na udka pieczone z ziemniakami i papryką

Udka kurczaka z blachy: przepis na udka pieczone z ziemniakami i papryką
Autor: Shutterstock Udka kurczaka pieczona z ziemniakami i papryką są pyszne i soczyste
łatwy
15 min
4

Udka kurczaka z blachy to prosta potrawa, którą przygotowuje się w oka mgnieniu. Wystarczy wszystkie składniki wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika i gotowe. Udka pieczone z ziemniakami i papryką zachowają soczystość. Po prostu pycha! 

Nadal głodni? Polecam kilka super przepisów:

Nogi kurczaka pieczone z ziemniakami: przepis na soczysty i pożywny obiad

Nogi kurczaka pieczone w sosie musztardowym: proste wykonanie, rozkosz dla podniebienia

Udka kurczaka duszone z jabłkami i winogronami: jesienne danie na pocieszenie

Ziemniaki, udka kurczaka i biała kiełbasa z piekarnika: pyszny obiad dla całej rodziny

Najlepsze udka pieczone pod kruszonką z tartej bułki i musztardy

SKŁADNIKI

  • 6 udek kurczaka lub 12 udek bez kości
  • sól i pieprz
  • 500 g ziemniaków, niedużych
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 100 g sera żółtego startego
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszki, szczypioru, bazylii)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka kurczaka przyprawić solą i pieprzem. 
  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać. Paprykę rozkroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę.
  • Z soku cytrynowego, oliwy, czosnku, sosu sojowego i ziół przygotować marynatę, dokładnie wszystko miksując. 
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki, kawałki papryki i cebulę. Polać połową marynaty i wymieszać.
  • Na warzywach ułożyć udka kurczaka i polać pozostałą marynatą.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 50-60 minut (w przypadku udek bez kości dodać je do warzyw po 20 minutach, wystarczy, gdy będą się piekły 30 minut). 
  • Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać tartym serem.
  • Przed podaniem posypać zieleniną. 
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej