Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek

2021-03-29
Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek
Autor: Shutterstock Pyszna pieczeń wieprzowa o cytrusowej nucie
łatwy
30 min
4

Wieprzowina pieczona w pomarańczach: przepis na pieczony schab lub boczek

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5-2 kg schabu środkowego lub karkowego lub chudego boczku
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 4-6 ząbków czosnku, zmiażdżonych lub przeciśniętych przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj białe wino, musztardę, olej, sól i pieprz. Dodaj zmiażdżony czosnek.
  • Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, dodaj do mieszaniny wina i przypraw. Nie wyrzucaj skórki!
  • Schab lub boczek zwiąż sznurkiem. Zabieg ten nada mięsu bardziej zwartą formę.
  • Mięso włóż do worka strunowego lub naczynia. Zalej marynatą, dodaj pokrojone skórki cytrusów.
  • Uszczelnij worek i przechowuj w lodówce przez co najmniej 8 godzin lub jeszcze lepiej 24 godziny.
  • Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Umieść mięso w brytfannie. Piecz bez przykrycia około 60 lub 80 minut, licząc 20 minut na każde 500 g mięsa.
  • Wyjmij z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
  • Cienko pokrój wieprzowinę na kanapki lub podawaj na talerzu ze swoimi ulubionymi dodatkami!