Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem

2020-12-08
Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem
Autor: Shutterstock Empanadas ze szparagami, karczochem i fenkułem to pyszne pierożki z  ciasta francuskiego.
łatwy
40 min
4

Empanadas to kruche, pieczone pierożki rodem z Ameryki Południowej. Można je wypełnić dowolnym farszem - mięsnym bądź warzywnym. Proponujemy dziś wersję bezmięsną z farszem ze szparagami, karczochami i fankułem. Składniki nieco ekskluzywne, ale do dostania w dobrych delikatesach, tworzą farsz o niecodziennym smaku i aromacie.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 pokrojona w kostkę bulwa fenkułu
  • 6 szparagów pokrojonych w drobne części (mogą być marynowane lub mrożone)
  • 6 karczochów z puszki (w oliwie z oliwek)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego estragonu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na 8 trójkątów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, szalotkę, fenkuł, i szparagi. Gotuj aż zmiękną.
  • Dodaj drobno pokrojone karczochy i estragon. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  • Rozłóż ciasto francuskie i wykrój 8 podłużnych trójkątów.
  • Wypełnij każdy z nich łyżką farszu. Zwiń w rogalik i uszczelnij rogi.
  • Piecz przez 15 minut. Serwuj na gorąco z kieliszkiem białego wina.