Olśniewająca pizza bianca z dynią, gruszką i czerwoną cebulą

2020-09-24
Olśniewająca pizza bianca z dynią i czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock Olśniewająca pizza bianca z dynią i czerwoną cebulą
łatwy
40 min
4

Sezonowa pizza bianca, czyli pizza na białym sosie, w jesiennym klimacie. Z sezonowymi warzywami i owocami nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także przepięknie wygląda.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  •  
  • Dodatki:
  • 0,5 szklanki białego sosu czosnkowego do pizzy
  • 1/4 dyni
  • 1 gruszka
  • 1 spora czerwona cebula
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 szklanka tartej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników przygotować ciasto jak w przepisie: Jak zrobić ciasto na pizzę? Podajemy sprawdzony przepis.
  • Dynię obrać, oczyścić z nasion i pokroić na plastry, gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
  • Gotowe ciasto rozwałkować na pożądaną grubość i posmarować białym sosem. Obsypać tartą mozzarellą i ułożyć na niej równomiernie plastry dyni, gruszki i cebuli. Posypać dyniowymi pestkami.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!