Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki

2021-03-29
Jaglane racuchy z cynamonem: przepis na placki z jaglanki
Autor: Shutterstock Racuszki z kaszy jaglanej doskonale smakują z dodatkiem czekolady, ale także gęstego jogurtu lub śmietany
łatwy
20 min
4

Kasza jaglana jest doskonałą bazą do tworzenia potraw na słodko i wytrawnie. Można z niej przygotować pyszne racuchy z cynamonem - doskonały  zdrowy i rozgrzewający deser.

SKŁADNIKI

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • łyżka cynamonu lub kakao
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (lub 4 małe kostki czekolady deserowej)
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać pokrojone i rozgniecione widelcem banany, roztrzepane jajka oraz łyżkę cynamonu lub kakao.
  • Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
  • Na patelni rozgrzać masło i wyłożyć łyżką po porcji ciasta.
  • Smażyć racuchy, aż się zrumienią i przewrócić na drugą stronę.
  • Na upieczoną, gorącą stronę racuchów położyć po połowie łyżeczki masła orzechowego lub po kostce czekolady.