Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko

Krakowskie małdrzyki
Autor: Shutterstock Krakowskie małdrzyki to słodkie placuszki z sera twarogowego.
łatwy
30 min
4

Krakowskie małdrzyki są jak mini serniczki smażone na patelni. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, można podać je na deser, śniadanie lub kolację.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser mielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, jajko, masło i cukier waniliowy.
  • Składniki wymieszać, dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
  • Placuszki wykładać łyżką na rozgrzane na patelni masło, smażyć na złoto.
  • Podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiturą lub obłożone świeżymi owocami.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej