Malinowe bliny - rosyjski przysmak w słodkim wydaniu

2021-03-29
Malinowe bliny - rosyjski przysmak w słodkim wydaniu
Autor: Shutterstock Malinowe bliny są puszyste i delikatne.
łatwy
30 min
4

Malinowe bliny są puszyste, delikatne i pyszne. To znakomity pomysł na deser lub słodką kolację. Dzieci będą zachwycone.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • liście mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na małych obrotach na gładką masę.
  • Żółtka utrzeć z mlekiem, solą i mąką, dodaj maliny i ubite z cukrem białka i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej masło i wykładaj na nie łyżką niewielkie placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj udekorowane listkami mięty.