Placuszki z serka waniliowego: przepis na syrniki, rosyjskie placki

Placuszki z serka waniliowego: przepis na syrniki, rosyjskie placki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu doskonale smakują na śniadanie lub podwieczorek. Zazwyczaj podaje się placki z serka razem z owocami lub konfiturami. Zawsze oprószone cukrem pudrem. 

Składniki

  • 400 g serka waniliowego

  • 2 średnie jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej słonecznikowy lub rzepakowy

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku

  • Jajka oraz serki wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.

  • W misce umieścić wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Można użyć miksera.

  • Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło.

  • Rozgrzać dobrze patelnię. Wlać olej. Małą chochelką nakładać porcje ciasta. Wylewać tyle, by powstał placek o średnicy około 12 cm.

  • Po około 30 sekundach placki przewracać na drugą stronę. Chwilę odczekać i zdjąć placki na ręcznik papierowy, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  • Podawać oprószone cukrem pudrem, ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Ocena: 3,3
Katalog potraw