Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

2021-03-29
Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak
Autor: Shutterstock Doskonałe szparagi z jajkiem, masłem i sokiem z cytryny
łatwy
20 min
4

Białe szparagi po flamandzku: łatwy przepis na niebiański przysmak

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 150 g masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 cytryny, tylko wyciśnięty sok
  • cukier, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
  • Jajka ugotowane na twardo obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. 
  • Masło stopić i natychmiast zdjąć z ognia.
  • Następnie dodać do masła sok z cytryny i intensywnie wymieszać. 
  • Dodać do sosu posiekaną pietruszkę oraz posiekane jajka. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  • Cieple szparagi polać sosem już na talerzu. Smacznego!