Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika: pyszna przekąska

2021-03-29
Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika: pyszna przekąska
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Brukselka w boczku z grilla lub piekarnika to pyszna przekąska. Bardzo łatwo ją zrobić i błysnąć przed bliskimi niepowtarzalnym przysmakiem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 16 brukselek świeżych lub mrożonych
  • 16 cienkich plasterków surowego boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brukselki oczyścić z wierzchnich, uszkodzonych liści. Każdą przekroić wzdłuż.
  • W misce wymieszać olej z sosem sojowym, sproszkowanym czosnkiem i pieprzem.
  • Do marynaty dodać pokrojoną brukselkę i wymieszać. 
  • Każdą połówkę brukselki owinąć połówką plasterka boczku. Spiąć wykałaczką lub nadziewać po 4 na patyczek do szaszłyków.
  • Grillować przez 10 minut z każdej strony. Lub piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Piec przez 10 minut, a następnie przewrócić i piec jeszcze 10 minut. 
  • Podawać od razu