Chijimi - koreańskie placki szpinakowe, chrupiące i pyszne

2022-03-09
shutterstock_501040879.jpg
Autor: Shutterstock Proste i pyszne - placki ze szpinaku
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Nie masz pomysłu na kolację? Polecamy placuszki koreańskie zwane chijimi, można także spotkać je pod nazwą jijimi. W Korei takie placuszki podaje się z kiszonymi warzywami kimchiTo proste danie do szybkiego wykonania.

SKŁADNIKI

  • 800 g świeżego lub 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 czubate łyżki startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Świeży szpinak dokładnie umyć i zblanszować w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Wyjąć z wrzątku i natychmiast schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Dokładnie odsączyć.
  • Szpinak mrożony wyjąć wcześniej, rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Odciśnięty z wody szpinak pokroić drobno.
  • Z jajek, wody i mąki przygotować ciasto, dodać posiekany szpinak i sól. Dokładnie wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki kłaść na tłuszczu ciasto formując placuszki jednakowej wielkości. Gdy placuszki zrumienią się z jednej strony, przełożyć na drugą. 
  • Na wierzchu wyłożyć równomiernie tarty żółty ser. Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty (na złoty kolor). 
  • Podawać z ostrym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Galeria: Najlepsze placki ziemniaczane krok po kroku