Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych: sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka

2022-03-15
Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych: sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka
Autor: Shutterstock Chipsy z obierek ziemniaczanych podanych z keczupem i sosem jogurtowym
łatwy
10 min
4

Chrupiące chipsy z obierek ziemniaczanych to sprytny sposób na przekąskę ze skórki ziemniaka. W kuchni używamy dużo ziemniaków! Czasami mamy wrażenie, że wciąż, nic tylko obieramy ziemniaki. Powstają sterty obierek. Co z nimi robić w mieście? Jak oszczędzić na zakupionych ziemniakach i opłatach za wywóz śmieci? Albo jeść nieobrane ziemniaki (idealne do pieczenia i na wiejskie frytki). Albo z obierek robić chipsy! 

SKŁADNIKI

  • obierki z 4 średnich ziemniaków, im dłuższe, tym zabawniej, ziemniaki wcześniej wyszoruj
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli jodowanej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.
  • Obierki ziemniaczane skropić olejem i połową porcji soli i pieprzu.
  • Obierki rozłóż w jednej warstwie na przygotowanej blasze do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 220°C przez 10-15 minut, aż będą chrupiące i brązowe. Nie zostawiaj ich bez kontroli, bo mogą szybko upiec się, a nawet przypalić.
  • Dopraw do smaku drugą połową soli i pieprzu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co sprawia, że ​​te chipsy ziemniaczane są tak dobre?

  • Uważamy, że to prostota ich przygotowania sprawia, że smakują wybornie. Fakt, że nic nie zostało zmarnowane, to dla nas dodatkowy bonus.
  • To świetny pomysł na przekąskę imprezową prawie za grosze. 
  • Jak zawsze, pragniemy, abyś podzielił się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi. Będziemy wdzięczni, jeśli nas o tym poinformujesz

Galeria: Co zrobić z gotowanych ziemniaków