Chrupiące frytki spiralne z piekarnika

2021-03-29
Chrupiące frytki spiralne z piekarnika
Autor: Shutterstock Chrupiące spiralki ziemniaczane przygotujesz korzystając z temperówki do warzyw
łatwy
30 min
4

Chrupiące frytki spiralne z piekarnika może zrobić każdy, kto ma temperówkę do warzyw. Specjalnie wycięte, długie i zakręcone wiórki ziemniaczane, niczym makaron, doskonale nadają się do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika są chrupiące i pyszne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Amarantus, Teff i Sorgo - przepisy na mniej znane kasze. TUTAJ!

SKŁADNIKI

  • temperówka do warzyw
  • 3 duże ziemniaki, obrane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, do skropienia 
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. 
  • W zależności od rodzaju temperówki ziemniaki trzeba pokroić wzdłuż na kawałki o średnicy pasującej do urządzenia. Duże temperówki z rączką nie wymagają krojenia ziemniaków. 
  • Za pomocą temperówki do warzyw wytnij z ziemniaków długie, skręcone spiralnie, wiórki. 
  • Umieść makaron ziemniaczany na nieprzywierającej blasze do pieczenia i skrop oliwą z oliwek i obficie dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj palcami, a następnie posyp pozostałymi przyprawami. Ponownie wymieszaj.
  • Wstaw ziemniaczane spiralki do piekarnika i piecz przez 25-30 minut.
  • Po 25 minutach, jeśli są jakieś kawałki, które zaczynają brązowieć, wyjmij je i odłóż na bok, a następnie kontynuuj pieczenie ziemniaczanych spiralek, aż będą chrupiące, sprawdzając co 2 minuty, czy kawałki nie gotują się szybciej niż inne.
  • Po 30 minutach wyjąć frytki z piekarnika. Studzić przez 5 minut. Dzięki połamać na mniejsze kawałki i podawać.