Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - idealne na imprezę

2021-03-29
Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - idealne na imprezę
Autor: Shutterstock Cudownie proste pieczarki faszerowane, zawijane w boczek - to danie, które podbije podniebienia wszystkich!
łatwy
30 min
4

Pieczarki faszerowane, zawijane w boczek to cudownie prosta przystawka, z łatwo dostępnych i niezbyt drogich składników. Tak przygotowane pieczarki podbijają jednak podniebienia i idealnie nadają się na imprezową przekąskę na ciepło.

SKŁADNIKI

  • 20 dużych pieczarek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka masła płaska
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka natki pietruszki
  • 20 plasterków boczku wędzonego - najlepiej nieparzonego, surowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki obrać, nóżki posiekać bardzo drobno.
  • Kapelusze gotować przez 5 minut w wodzie z solą i sokiem z cytryny.
  • Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim posiekane nóżki pieczarek i starte na drobnej tarce jajka.
  • Dodać masło, bułkę i natkę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez kilka minut.
  • Gotową masą napełnić każdy z kapeluszy, a następnie owinąć go boczkiem i spiąć wykałaczką.
  • Tak przygotowane przystawki upiec w rozgrzanym piekarniku, do zrumienienia boczku.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?