Doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne

Doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne
Autor: Shutterstock Aby bardziej zrumienić brokuły należy piec je bez pergaminu na natłuszczonej blasze
łatwy
5 min
4

Nie jesteście fanami brokułów? Pewnie nigdy nie próbowaliście brokułów z piekarnika. Pieczone brokuły to mój ulubiony dodatek na każdą ciepłą kolację, ponieważ jest 1. łatwy i 2. niesamowicie pyszny. Tak pyszne, że sama zjadłbym cały bukiet. Oto przepis na doskonałe brokuły pieczone w piekarniku: łatwe, tanie, pyszne danie!

SKŁADNIKI

  • 1 kg brokułów świeżych
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piernik do 200°C.
  • Umyj i posiekaj brokuły na małe różyczki. Łodygi zachowaj na zupę krem. Jeśli chcesz użyć brokułów mrożonych wykorzystaj przepis Pieczone brokuły z mrożonki
  • Rozłóż różyczki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz pominąć pergamin, jeśli chcesz dodatkowo zrumienić brokuły).
  • Skrop oliwą z oliwek na wierzchu, a następnie posyp solą i pieprzem. Wymieszaj brokuły, aż całkowicie i równomiernie pokryją się olejem.
  • Piecz brokuły przez 20-25 minut lub do uzyskania pożądanego przez Ciebie stopnia przyrumienienia, mieszając tylko jeden raz po około 15 minutach pieczenia. Całkowity czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości różyczek i rodzaju użytej blachy do pieczenia (ciemnozielone części brokułu brązowieją szybciej).
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej