Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]

2021-03-29
Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]
Autor: Shutterstock Jaja z pasty śledziowej [przysmak na Wielkanoc i nie tylko]
łatwy
20 min
4

Jaja z pasty śledziowej to nic innego jak śledziowo-twarogowa pasta uformowana w porcje "na raz". Można je podać w postaci kulek albo w zgrabnych jajeczek - doskonała przekąska na Wielkanoc i nie tylko.

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc

W wykwintnej opcji wielkanocnego stołu jajka można podać z krewetkami lub kawiorem. W tym wypadku ogranicza nas tylko zasobność portfela.

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

Zobacz WIDEO co podać na WIELKANOCNY stół:

SKŁADNIKI

  • 4 filety śledziowe z solanki
  • 50 dag tłustego białego sera
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczupu
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie, jeśli są zbyt słone wymoczyć w wodzie z mlekiem. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Utrzeć masło z solą, pieprzem, cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać śmietanę i ser.
  • Osuszone filety drobno posiekać, połączyć z serem i dobrze wymieszać.
  • Z tak przygotowanej masy uformować kulki w kształcie jaj (albo regularne kulki), ułożyć na liściach sałaty, udekorować majonezem wymieszanym z keczupem, obtoczyć w natce pietruszki zmieszanej z sezamem.