Krakersy z musem z buraków i gruszek - pyszna przekąska na świąteczny stół

Krakersy z pesto z buraków i serem - pyszna przekąska na świąteczny stół
Autor: Shutterstock Krakersy z pesto z buraków i serem to pyszna przekąska na świąteczny stół.
łatwy
30 min
4

Krakersy z musem z buraków i gruszek to przekąska, która może być wspaniałym urozmaiceniem świątecznego menu, a  przy okazji ozdobą odświętnego stołu. To prosta, a zarazem wykwintna przegryzka, obok której nikt nie przejdzie obojętnie.

SKŁADNIKI

  • 2 duże buraki
  • 2 gruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 garść orzechów włoskich
  • krakersy
  • kawałek parmezanu lub koziego sera
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, gruszki umyć i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Dołożyć nieobrany czosnek.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec, aż składniki musu będą miękkie.
  • Blaszkę wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przestygnięte buraki, gruszki i czosnek obrać i zblendować z oliwą na mus.
  • Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wymieszać z posiekanymi orzechami.
  • Pesto wyłożyć na krakersy. Na wierzch zetrzeć kilka wiórków parmezanu lub położyć odrobinę koziego sera. Udekorowac kiełkami.
Beszamel - Buraki
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej