Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji

2021-03-29
Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji
Autor: Shutterstock Pyszne cebulowe przekąski najlepiej smakują z keczupem
łatwy
30 min
4

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe jakie kiedykolwiek jedliśmy podano nam w indyjskiej restauracji. Ten prosty przepis na indyjskie bhaji w nieco zmodyfikowanej formie, zachwyci każdego smakosza. Ciasto z mąki z ciecierzycy (z grochu włoskiego) doskonale się klei bez dodatku jajek. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Lunch w słoiku! Kup i przetestuj >>>

SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule
  • 2 zielone papryczki chili
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki wody
  • 200 g mozzarelli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w „piórka”, czyli na pół, a następnie wzdłuż. Mozzarellę pokroić w kostkę o boku 1,5-2 cm. Papryczki pokroić w cienkie ukośne plasterki. 
  • W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową oraz przyprawy. Wymieszać. Dodać pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Wymieszać tak, aby mieszanka mąki i przypraw dokładnie pokryła cebulę. Dodać wodę i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
  • Nabierać na dłoń po 1 łyżce cebuli w cieście, rozklepać, kłaść po 1 kostce sera, przykryć drugą łyżką cebuli i kłaść na gorący olej. 
  • Smażyć do zrumienia z obu stron.