Pieczona brukselka z mrożonki: sprytny trik na pyszny dodatek do obiadu

Pieczona brukselka z mrożonki: sprytny trik na pyszny dodatek do obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mrożona brukselka ma niewykorzystany potencjał. Jeśli chcecie wydobyć maksimum smaku z tego warzywa, to go nie gotujcie, tylko upieczcie. Pieczona brukselka mrożona to świetny dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska. 

Składniki

  • 450-500 g mrożonej brukselki

  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie krok po kroku

  • Brukselką polać oliwa i wymieszać tak, aby cała pokryta została tłuszczem. 

  • Przyprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Ponownie wymieszać.

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Na blachę wyłożyć brukselkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 10 minut.

  • Po 10 minutach wyjąć blachę i przeciąć brukselki na pół. Piec jeszcze 15 minut. 

  • Podawać póki gorąca. 

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw