Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Odświeżający i aromatyczny tatar z tuńczyka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ta przystawka to ocean świeżości i krzepy na talerzu. Delikatne, ale bardzo charakterystyczne w smaku mięso z tuńczyka, odświeżające owoce cytrusowe i nieco przypraw. Wszystko po to, aby pobudzić apetyty na więcej przyjemności.

Składniki

  • 100 g świeżego tuńczyka

  • 1/2 pomarańczy

  • 3 cząstki czerwonego grejpfruta

  • 1/2 mango

  • kawałek świeżego ogórka ze skórką

  • sól gruboziarnista

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • pół łyżeczki oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki sosu sojowego

  • sok z cytryny

  • szczypiorek

Przygotowanie krok po kroku

  • Tuńczyka umyj, osusz i posiekaj drobno nożem, ale nie rozgniataj.

  • Miąższ owoców pokrój w drobną kostkę, ogórka i szczypiorek posiekaj.

  • Wszystkie składniki włóż do naczynia razem z sokami, które puściły owoce.

  • Dodaj sól, pieprz, sos sojowy i sok z cytryny. Odstaw na 20 minut.

  • Odlej nadmiar płynu, uformuj tatar na talerzu i polej odrobiną oliwy.

Ocena: 5

Przepis i cytat pochodzi z wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Katalog potraw