Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Kusząca polędwica wieprzowa w towarzystwie brzoskwiniowego sosu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Aksamitny słodki sos z dojrzałych, pełnych aromatycznego sosu brzoskwiń cudnie zgrywa się delikatną wieprzową polędwicą. Smaki wzajemnie się przenikają i uzupełniają, zupełnie jak para kochanków podczas namiętnej nocy. Idealne danie na walentynkową kolację.

Składniki

  • 6 plastrów polędwicy wieprzowej

    Sos:

  • 2 brzoskwinie (mogą być z puszki)

  • 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej

  • 1 łyżeczka octu winnego

  • 1 łyżeczka sosu hoisin

  • 1 papryczka chili

  • 2 łyżeczki oleju roślinnego

  • sól i pieprz

  • sos słodko-kwaśny

Przygotowanie krok po kroku

  • Polędwicę pokrój na plastry grubości ok. 2 cm. Włóż każdy plaster do woreczka foliowego i ugniataj na płasko tak długo, aż będzie cieńszy o połowę. Mięso przypraw solą i pieprzem i usmaż na oleju z obu stron.

  • Brzoskwinie pokrój na kawałki i wymieszaj w rondlu z pozostałymi składnikami sosu. Podgrzewaj na małym ogniu przez kilka minut, do czasu aż brzoskwinie zmiękną, a sos zrobi się gęsty.

  • Mięso podawaj z sosem i brązowym ryżem.

Ocena: 0

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Katalog potraw