Pokrzepiające tosty francuskie z morelami w miodzie
2021-03-29
łatwy
10 min
4
To propozycja dla tych, których walentynkowa randka niespodziewanie okaże się kolacją ze śniadaniem. Kilka kromek pieczywa może szybo zamienić się w poemat na talerzu.
Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczkę cukru pudru
- 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki masła
- 2 morele
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wpij do naczynia i roztrzep je dokładnie widelcem, a następnie dodaj mleko, wanilię i cukier puder.
- Kromki pieczywa zanurzaj w masie jajecznej i usmaż na rozgrzanym maśle na złoto z obu stron.
- Zdejmij z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Morele przekrój na pół i usuń pestki. Miód rozgrzej na patelni i połóż na nim morele skórką do góry na kilka chwil.
- Tosty podawaj z rozprażonymi na miodzie morelami.