Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową

2021-03-29
Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Zachwycająco proste w przygotowaniu danie, które uwodzi harmonią smaków i aromatów. Aksamitna śmietanka przyprawiona orzechami i gałka muszkatołową smakuje obłędnie.

Więcej przepisów na gorące walentynki wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

SKŁADNIKI

  • 1/2 paczki makaronu
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 2 czubate łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: kilka orzechów uprażonych na suchej patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i masłem, przypraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw.

    Makaron ugotuj al dente, odcedź go i wymieszaj z orzechowym sosem. Gdyby danie było zbyt suche, dodaj 2-4 łyżki wody w której gotował się makaron.

    Gotowe danie przybierz połówkami uprażonych orzechów lub tartą bułką zrumienioną na maśle.