Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Zmysłowe ostrygi zapiekane z masłem ziołowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ostrygi – niekwestionowane królowe stymulujących seksualnie pokarmów. Rozsławionych przez Casanovę cudownych muszli miłości nie może zabraknąć w randkowym menu. Zapieczone z aromatycznym ziołowym masłem smakują fantastycznie.

Składniki

  • 4 ostrygi

  • 3 łyżki masła

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 1 filecik anchois

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło zmiksuj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i filecikiem anchois na gładką masę.

  • Ostrygi umyj i wysusz. Za pomącą noża z krótkim ostrzem ostrożnie otwórz muszle, uważając, by nie uronić ani kropli ze znajdującej się wewnątrz wody.

  • Ostrygi odetnij z obu stron od muszli i przykryj porcją ziołowego masełka.

  • Przełóż muszle na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw na 5 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

  • Podawaj skropione sokiem z limonki lub cytryny.

Ocena: 0

Więcej świetnych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"

kuchnia afrodyzjaków

Katalog potraw