Bajecznie błękitne pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na niebiesko?

Bajecznie błękitne pisanki: jak naturalnie zabarwić jajka na niebiesko?

Każdy wie, jak zabarwić jajka naturalnym barwnikiem z łupiny cebuli. W efekcie otrzymujemy barwy od jasnopomarańczowej do ciemnobrązowej. A jak uzyskać barwę niebieską? Zdziwicie się, ale z łatwością ufarbujecie jajka na niebiesko. Wszystko czego potrzebujcie znajduje się w waszej lodówce.

Ocena: 4,6

Czerwona kapusta - oto źródło poszukiwanego błękitnego barwnika. Jak go uzyskać? Wszystko wyjaśnimy krok po kroku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotujcie niewielką główkę kapusty. Poszatkujcie ją dość drobno.

  • Zszatkowaną kapustę zalejcie 0,5 l wody.

  • Doprowadźcie do wrzenia. Następnie gotujcie na wolnym ogniu przez 40-45 minut.

  • Zdejmijcie z ognia i odstawcie na 30 minut.

  • Teraz należy przecedzić wywar. Kapustę można wykorzystać do przygotowania jarzynki na ciepło lub surówki z jabłkiem i cebulą.

  • Do wywaru dodać 2 łyżki octu 10% lub 4 łyżki octu jabłkowego, ewentualnie winnego.

  • Jajka o białych skorupkach (brązowe i beżowe się nie nadają) ugotowane na twardo zanurzyć w wywarze.

  • Im dłużej jajka będą leżeć w wywarze, tym głębszy kolor.

  • Zabarwione jajka wyjąć na papierowy ręcznik i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

  • Gotowe!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw