Jajka z zielonym kremem i filecikami anchois

Jajka z zielonym kremem i filecikami anchois
Autor: Shutterstock Połówki gotowanych jajek z zielonym kremem ziołowym udekorowane filecikami anchois i koperkiem
łatwy
30 min
4

Jajka z zielonym kremem koperkowym i filecikami anchois są przepyszne. Jak najlepiej wyrazić ich smak? Chłodny koperkowy krem spotyka kwaśne fileciki z sardeli i eksploduje smakiem na języku. To jest bomba i petarda w jednym! Polecam gorąco ten łatwy przepis na efektowną zakąskę z gotowanych jajek i wiosennej zieleniny! 

Więcej przepisów na faszerowane jajka

Chcecie być oklaskiwani przy stole? Zróbcie faszerowane jajka. To naprawdę najłatwiejsza i najbardziej efektowna zakąska.  Oto kilka łatwych przepisów na gotowane jajka nadziewane pysznymi pastami, które wybrałam specjalnie dla Was:

Jajka faszerowane makrelą - przepis diety Dukana, wysokobiałkowy

Jajka faszerowane wiosennymi nowalijkami

Jajka faszerowane kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem: zdrowy przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane kiełkami i awokado: przepis na prostą przekąskę

Jaja faszerowane kawiorem i oliwkami

Jajka faszerowane z kawiorem: wykwintna przystawka

Jajka faszerowane z krewetkami: wykwintna przystawka na święta

Jajka faszerowane serem pleśniowym: oryginalny przepis

Zobacz także galerię, co jeszcze można zrobić z gotowanych jajek

 

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 pęczek koperku, posiekanego grubo
  • 1/2 pęczka szczypiorku, pokrojonego
  • 1/2 natki pietruszki, pokrojonej
  • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 12 filecików anchois w occie, hiszpańskich
  • 12 ładnych piórek koperku, zachowanych z posiekanego pęczka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka włożyć do wrzątku i gotować 7 minut. Wyjąć, przelać wodą i ostudzić. Obrać ze skorupek.
  • Jajka przeciąć wzdłuż na połówki. Delikatnie usunąć żółtka. Białka odstawić.
  • Żółtka przełożyć do blendera. Dodać pokrojoną z grubsza zieleninę. Dodać 4 łyżki jogurtu. Miksować na krem. Krem nie powinien być zbyt gęsty. Dlatego należy dodać jeszcze tyle jogurtu by krem był w miarę lekki. 
  • Kremem napełnić zagłębienia w połówkach jajek. Krem powinien wystawać ponad jajko. Można użyć do napełniana rękawa cukierniczego lub napełnić jajka łyżeczką. 
  • Każdą połówkę jajka udekorować zwiniętym filecikiem anchois oraz piórkami koperku.
  • Podawać od razu. Lub przechowywać w lodówce okryte folią spożywczą. 
Śniadanie Wielkanocne: Co podać na stół?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej