Ptasie gniazdko: pyszna sałatka drobiowa na Wielkanoc

Ptasie gniazdko: pyszna sałatka drobiowa na Wielkanoc

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ptasie gniazdko to zabawna wersja sałatki warstwowej. Wielkanocną sałatkę majonezową w formie ptasiego gniazda przygotujecie z filetu drobiowego, smażonej cebuli, jajek, jabłka i tartego sera. To dziecinnie proste! 

Składniki

  • 250 g filetu z piersi kurczaka

  • 3 jajka

  • 150 g sera

  • 1 jabłko

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 ml majonezu

  • 2 łyżki oleju

  • sól i pieprz czarny do smaku

  • oraz

  • 3 przepiórcze jajeczka

  • 4-6 łodyżek natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku

  • Pierś kurczak ugotować w osolonym wrzątku lub upiec lub usmażyć.

  • Filet z piersi kurczaka pokroić drobno.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Podsmażenie piersi nada jej odrobinę pikantności i uwolni smak. Smażyć należy szybko na silnym ogniu. Zdjąć z patelni i odłożyć.

  • Cebulę pokroić w półkola. Lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.

  • Ser zetrzeć na tarce na cienkie strużyny.

  • Jabłko obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Oddzielić żółtka od białek. Oddzielnie zetrzeć na tarce żółtka, oddzielnie białka.

  • Sałatę układać warstwami na okrągłym półmisku lub dużym talerzu. Każdą warstwę posmarować cienko majonezem.

  • Pierwsza warstwa to smażona cebula, druga obsmażona pierś kurczaka, kolejna jabłko, potem jajko i na koniec ser. Sera nie przykrywamy majonezem!

  • Po środku zrobić zagłębienie. Włożyć do niego 3 ugotowane na twardo i obrane przepiórcze jajeczka. Ozdobić natką pietruszki.

Ocena: 2,8

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw