Grzyby w pomidorach na zimę: podajemy dobry przepis

2021-09-08
Grzyby w pomidorach
Autor: Shutterstock Grzyby w pomidorach można jeść od razu, ale najlepiej zakonserwować je na zimę
łatwy
70 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sprawdź, jak zrobić grzyby w pomidorach na zimę - podajemy dobry przepis. Sezon na grzyby trwa, warto więc wypróbować ciekawy przepis z grzybami w roli głównej i zakonserwować je na zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cebuli
  • 5 kg grzybów (dowolnych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego lub kilka pomidorów bez skórki
  • 5 łyżek przyprawy typu maggi
  • 5 łyżek octu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku trzeba oczyścić grzyby. Następnie pokroić je w kostkę i gotować ok. 20 minut. Później odsączyć na sitku.
  • Cebulę zeszklić na oleju. Potem dodać ugotowane grzyby i dusić przez około 10 minut.
  • Następnie dodać pozostałe składniki i dusić przez około 20 minut. 
  • Grzyby świetnie smakują podawane na ciepło, np. z pieczywem. Można je również pasteryzować. W tym celu tuż po duszeniu należy włożyć gorące do słoików i pasteryzować ok. 5-10 minut.
Jak mrozić grzyby?