Kwaśne maślaki w zalewie. Świetny przepis na maślaki na zimę

2023-09-08
Kwaśne maślaki w zalewie
Autor: Shutterstock Maślaki w marynacie - idealne na zimę
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Maślaki marynowane w pysznej i delikatnej zalewie to doskonały dodatek do wędlin, mięsa. Hit przyjęć, uwielbiane przez wszystkich. Wypróbuj nasz przepis na maślaki w occie.

 

Zamarynować, nie zmarnować

Borowiki, rydze, maślaki, kozaki, opieńki i gąski to grzyby doskonale nadające się do zamarynowania. Małe owocniki marynuje się w całości. Te większe, z których do użycia nadają się same kapelusze, można (niezbyt drobno) pokroić.

Poszczególne gatunki marynuje się oddzielnie. Oczyszczone grzyby gotuje się (po wrzuceniu do wrzątku) w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, którą potem należy usunąć, ponieważ niekorzystnie zmienia smak grzybów i zwiększa ryzyko ich pleśnienia. Miękkie i ostudzone grzyby zalewa się wodą z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do zalewy można dodać krążki lekko obgotowanej (nie ugotowanej na miękko) marchwi.

Przepis na maślaki w kwaśnej zalewie

SKŁADNIKI

  • ok. 2 kg małych maślaków
  • 875 ml wody (ok. 3,5 szklanki)
  • 1 szklanka octu (10-proc.)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • 6 liści laurowych
  • łyżka ziaren kopru
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maślaki oczyścić, usuwając skórkę z kapeluszy i starannie wypłukać.
  • Wrzucić do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i połówek cebuli, ugotować do miękkości, po czym dokładnie odcedzić na sicie. Cebulę usunąć.
  • Cukier, sól, gorczycę, pieprz, kolendrę, liście laurowe i koper zalać wodą z octem i zagotować.
  • Grzyby przełożyć do niewielkich słoików, dodać pokrojoną obgotowaną marchew, zalać zalewą.
  • Zakręcić, pasteryzować we wrzącej wodzie około pół godziny, ostudzić i wyjąć.
Czy warto jeść grzyby?