Litewski twaróg suszony: przepis na biały ser domowy

Litewski twaróg suszony: przepis na biały ser domowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Litewski twaróg suszony to prawdziwy przysmak. Nasz przepis na biały ser domowy to miła odmiana dla tradycyjnych produktów bez ograniczeń dostępnych w sklepach. Czasem warto zwolnić i samodzielnie przygotować pyszny ser z własnoręcznie zrobionego twarogu. 

Składniki

  • 4 l mleka zsiadłego

  • 0,5 l mleka słodkiego

  • 1 łyżeczka kminku

  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku

  • Zsiadłe pełnotłuste mleko podgrzej do temperatury 40°C.

  • Następnie do zsiadłego mleka dodaj słodkie mleko podgrzane do temperatury 45°C. Po zmieszaniu utworzy się skrzep.

  • Skrzep mleczny przelej na sitko, serwatkę zachowaj.

  • Do odsączonego wstępnie twarogu dodaj kminek i sól. Wymieszaj na jednorodną masę.

  • Przełóż twaróg na gęstą tkaninę, złóż rogi razem i ciasno zwiąż.

  • Zawieś twaróg na 12 godzin, aby odciekał pod swoim ciężarem lub przyciśnij go deseczką i obciąż, aby wycisnąć nadmiar serwatki.

  • Ser susz przez 12 godzin w piekarniku rozgrzanym do 25°C (przy uchylonych drzwiach) lub w suszarce do grzybów. Na drugi dzień powtórz suszenie.

  • Przechowuj gotowy ser w lodówce. Przed jedzeniem ogrzej go.

Ocena: 3

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw