Smażony ser gliwiony: sprawdzony przepis na potwaróg

Smażony ser gliwiony: sprawdzony przepis na potwaróg

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażony ser gliwiony, czyli spleśniały, to sprawdzony przepis na potwaróg. Potwarogami nazywamy wszystkie przetwory twarogu. Gdy zaczniecie produkować twarogi, zobaczycie, że zacznie wam przyrastać ilość twarogu niedojedzonego, zapomnianego i tracącego na wartości. Żeby uniknąć takiej sytuacji, warto część twarogowego urobku przeznaczyć na potwaróg. Jednym z najsmaczniejszych jest smażony ser gliwiony. Specjał z Wielkopolski i Śląska. 

Składniki

  • 500 g twarogu, nie musi być pierwszej świeżości

  • 1 kopiasta łyżka masła

  • 1 łyżeczka kminku

  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku

  • Twaróg pokruszyć do szerokiej miski lub jeszcze lepiej zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Postawić w ciepłym i suchym miejscu, okryty ściereczką, na kilka dni. 

  • Codziennie mieszać twaróg, aby równo dojrzewał.

  • Gotowy jest, gdy robi się lepki i oślizgły, a jego zapach jest wyjątkowo odrażający. 

  • Rozgrzać w szerokim rondlu masło, dodać fermentowany twaróg. Mieszać energicznie, aby ser się rozpuścił.

  • Gdy ser straci swój specyficzny zapach i zamieni się w jednorodną żółtawą, ciągnącą się masę, zdjąć z ognia.

  • Dodać kminek i sól, wymieszać. 

  • Przelać do ceramicznej miseczki i pozostawić do zastygnięcia.

  • Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. 

Ocena: 5

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw