Smażony ser gliwiony: sprawdzony przepis na potwaróg

2021-03-29
Smażony ser gliwiony z kminkiem
Autor: Shutterstock Smażony ser gliwiony z kminkiem podany z rzodkiewkami
łatwy
30 min
4

Smażony ser gliwiony, czyli spleśniały, to sprawdzony przepis na potwaróg. Potwarogami nazywamy wszystkie przetwory twarogu. Gdy zaczniecie produkować twarogi, zobaczycie, że zacznie wam przyrastać ilość twarogu niedojedzonego, zapomnianego i tracącego na wartości. Żeby uniknąć takiej sytuacji, warto część twarogowego urobku przeznaczyć na potwaróg. Jednym z najsmaczniejszych jest smażony ser gliwiony. Specjał z Wielkopolski i Śląska. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu, nie musi być pierwszej świeżości
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg pokruszyć do szerokiej miski lub jeszcze lepiej zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Postawić w ciepłym i suchym miejscu, okryty ściereczką, na kilka dni. 
  • Codziennie mieszać twaróg, aby równo dojrzewał.
  • Gotowy jest, gdy robi się lepki i oślizgły, a jego zapach jest wyjątkowo odrażający. 
  • Rozgrzać w szerokim rondlu masło, dodać fermentowany twaróg. Mieszać energicznie, aby ser się rozpuścił.
  • Gdy ser straci swój specyficzny zapach i zamieni się w jednorodną żółtawą, ciągnącą się masę, zdjąć z ognia.
  • Dodać kminek i sól, wymieszać. 
  • Przelać do ceramicznej miseczki i pozostawić do zastygnięcia.
  • Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.