Czereśnie marynowane z cynamonem i goździkami

2021-03-29
Czereśnie marynowane z cynamonem i goździkami
Autor: Shutterstock Czereśnie marynowane z cynamonem i goździkami
łatwy
30 min
4

Nieco nieoczywisty, ale bardzo smaczny sposób na przygotowanie czereśni w słoikach na zimę. Czereśnie marynowane w zalewie octowej sprawdza się jako przystawka, dodatek do sałatek lub dań mięsnych. Są pyszne, słodycz owoców znakomicie równoważy cierpkość octu, a do tego pachną przyprawami korzennymi. Marynowane czereśnie to oryginalny pomysł na przygotowanie przetworów z tych pysznych owoców.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 8 goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie umyć i ułożyć ciasno w słoikach. Do każdego słoiczka włożyć 2 goździki, kawałek cynamonu i kawałek skórki z cytryny.
  • Wodę zagotować z cukrem, szczyptą soli i octem. Gorącą zalewą napełnić słoiki z owocami. Zakręcić i pasteryzować 15 min.