Miodek z arbuza: przepis na arbuzowy dżem

2021-03-29
Miodek z arbuza: przepis na arbuzowy dżem
Autor: Shutterstock Miodek z arbuza to świetny pomysł na niecodzienny dżem arbuzowy
łatwy
60 min
4

Miodek z arbuza to inaczej arbuzowy dżem osłodzony miodem pszczelim. Pyszna i aromatyczna konfitura z niecodziennego owocu. Warto jednak w sezonie na arbuzy pokusić się o przygotowanie arbuzowego miodku. Wymaga nieco pracy, ale każdy wysiłek dżem z arbuza wynagrodzi doskonałym smakiem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duży arbuz wagi około 9 kg
  • 500 ml miodu
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 4-6 goździków
  • kawałek cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza obrać ze skóry. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i zmiksować.
  • Arbuzową pulpę przetrzeć przez gęste sitko.
  • Przelać do garnka, dodać miód, wanilię, goździki oraz cynamon. 
  • Gotować do zredukowania objętości o połowę.
  • Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę w całości. Zagotować.
  • Skórkę cytryny, laskę wanilii i cynamon usunąć.
  • Gorący miodek arbuzowy przelać do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić pokrywki.
  • Odstawić, stawiając do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Na zimne słoiki z gotowym dżemem arbuzowym nakleić nalepki z opisem zawartości i datą zamknięcia.