Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis

2021-03-29
Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży
Autor: Shutterstock Przecier z jabłek, dyni i owoców róży to znakomite źródło witamin.
łatwy
60 min
4

Bomba witaminowa w jednym niewielkim słoiczku. A do tego naprawdę pyszna. Polecamy stary przepis na przecier z jabłek, dyni i owoców dzikiej róży.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 0,5 kg dyni
  • 300 g owoców róży
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka dokładnie umyć i przebrać, wybrać tylko te z nienaruszoną, zdrową skórką. Pokroić na ćwiartki i rozgotować z minimalną ilością wody. Gorące przetrzeć przez sito.
  • Obraną dynię rozgotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować blenderem na puree.
  • Owoce róży umyć, usunąć nasiona i ponownie kila razy wypłukać. Zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie owoce, zagotować i gotować przez 8 minut, gorące przetrzeć przez sito.
  • Przeciery połączyć i posłodzić do smaku, przełożyć do słoików, pasteryzować 15 min.