Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Miodowa konfitura z buraków z migdałami

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Buraki są pyszne i niezwykle zdrowe. Warto ich właściwości wykorzystywać jak najczęściej i jadać je w rożnej formie. Ciekawą propozycją jest słdka buraczana konfitura z dodatkiem miodu i migdałów.

Składniki

  • 600 g buraków

  • 200 g miodu

  • 200 g cukru

  • 150 g płatków migdałów

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka imbiru

Przygotowanie krok po kroku

  • Buraki umyć i ugotować , następnie obrać i pokroić w małą kostkę.

  • Z miodu, cukru i imbiru ugotować syrop, dodać do niego buraki i dusić na małym ogniu pół godziny.

  • Pod koniec gotowania dodać płatki migdałowe i sok z cytryny.

  • Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych, małych słoików, zamknąć i ostudzić pod przykryciem, aby powoli stygły.

  • Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu

Ocena: 3,2

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Katalog potraw