Orientalne pikle z białej rzodkwi

2021-03-29
Orientalne pikle z białej rzodkwi
Autor: Shutterstock Różowe pikle z białej rzodkwi - przysmak, który  pasuje prawie do wszystkiego
łatwy
25 min
4

Różowe pikle z rzodkwi popularne są na bliskim i dalekim wschodzie. Idealnie pasują do śniadaniowych zestawów z hummusem, grillowanymi warzywami, oliwkami i białym pieczywem. Można również wsadzić je do bułki z falafelem lub podać razem z mięsnymi kotlecikami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  •  1 duża rzodkiew  lub 1 kg rzepy
  • 1 mały burak
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 600 ml wody
  • 200 ml octu
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z solą, listkami laurowymi, pieprzem i zielem. Ostudzić i wymieszać z octem.
  • Rzodkiew obrać i pokroić na grube półplasterki. Buraka obrać i pokroić na kilka kawałków.
  • W dużym słoju umieścić rzodkiew, buraka i ząbki czosnku. Zalać płynem i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.